Toimi Kankaanniemi – mietelmiä Alvasta

Tottahan se on, että kysymys olisi vähemmistöosuuden myynnistä. Voitaisiin puhua omistuspohjan laajentamisesta, ei yksityistämisestä.

Epäselväksi jäi tiedot siitä, millaiset ja kuinka suuret euroina ovat Alvan investointitarpeet lyhyellä ja pitemmällä aikavälillä. Tätä kysyin valtuustoseminaarissa, mutta vastaus oli (kohtuuttoman) epämääräinen. Kysyessäni kokemuksia muualla Suomessa tehdyistä vastaavista kaupoista ainoa referenssi oli Sotkamo, joka on tuore ja paljon pienempi kauppa arvoltaan. Haluammeko olla koelaboratorio?

Omistuspohjan laajentaminen on (prosenttiosuuksista huolimatta) luonteeltaan iso muutos eikä ongelmaton. Siinä nimittäin julkisen omistajan ja yksityisen omistajan välinen intressiristiriita on valmiiksi sisään rakennettu. Vaikka osakassopimuksella voidaan monia asioita sopia, perusristiriita jää. Julkisella omistajalla (kaupungilla) on enemmän intressejä ja paineita kuin yksityisellä, jolla pääpaino on (ainakin pitkällä aikavälillä) maksimaalinen voiton ja yhtiön arvonnousun tavoittelu.

Kun jo puhtaasti julkisen omistajan omistama yhtiö on ongelmallinen (vrt. Posti Oyj) mm. työnantajana sekä taksojen, investointien, tuottovaatimusten, päätöksenteon jukisuuden ja palvelutason suhteen, on nämä vielä huomattavasti ongelmallisempia ”sekayhtiöissä”.

Oma johtopäätökseni tässä vaiheessa on se, että vähemmistöosuudenkin myynnille on asetettava erittäin korkea kynnys, kun kysymys on pääosin alueellisesta monopoliyhtiöstä. Mielenkiintoista on toki saada tietoa Alvan markkina-arvosta.

Saapa nähdä, onko valtuustolla rohkeus tehdä kauppa vuosi ennen kuntavaaleja!

Tällaisia hajamietteitä mielessä ja pohdittaviksi.

Toimi Kankaanniemi

Kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja

Kirjoitettu 31.1.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa